12.26.2013

Κώστας Μάγος

1. Παραμύθι = Ψέμα;
1.      Ψέματα και αλήθειες μαζί, δεμένα αρμονικά, όπως οι πέτρες και το χώμα στην τοιχοποιία των παλιών αρχοντικών, που έχεις την αίσθηση ότι υπήρχαν από πάντα και θα υπάρχουν για πάντα.
2
       2. Τι είναι για εσάς το παραμύθι;

2.      Το παραμύθι είναι σύντροφος στις χαρές και τις λύπες, φώς στο σκοτάδι και σκοτάδι στο ψεύτικο φως, είναι ελπίδα και βάσανο, πόνος και παρηγοριά.


2.    3. Τα παραμύθια αφορούν τα παιδιά ή τους ενήλικες;
3.      Παιδιά και ενήλικες. Τα παραμύθια είναι γέφυρες που ενώνουν τις ηλικίες, δένουν τις γενιές, βοηθούν τον ενήλικο να ανακαλύψει ότι δεν παύει να είναι μαζί και παιδί και προετοιμάζουν το παιδί για τα δύσκολα μονοπάτια της ενηλικιότητας.

3.    4. Παραμύθια Vs TV/ Internet (ή αλλιώς το παραμύθι στον σύγχρονο τρόπο ζωής) 
4.      Το παραμύθι δεν είναι εχθρός της τηλεόρασης ούτε του internet, γιατί ως ένα από τα παλαιότερα κειμενικά είδη στον ανθρώπινο πολιτισμό δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους. Εξάλλου, εντελώς διαφορετική είναι η λειτουργία του κάθε είδους στην ανθρώπινη ψυχή. Μακάρι ο σύγχρονος τρόπος ζωής να χάριζε στα παιδιά, όσο απλόχερα χαρίζει την πρόσβαση σε τηλεόραση και internet, τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παραμύθια.

2.    5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;
5.      Δύσκολη ερώτηση. Αλλά αν θα έπρεπε να πω κάποιο παραμύθι που λάτρεψα σαν παιδί (και συνεχίζω να λατρεύω) είναι ο εγωιστής γίγαντας.

       6. Με ποιον ήρωα παραμυθιού ταυτιζόσασταν όταν ήσασταν μικρός;
6.      Επειδή ως παιδί ήμουν μικρόσωμος, μάλλον για λόγους ενίσχυσης της παιδικής αυτοπεποίθησης μου, ένας από τους ήρωες που ταυτιζόμουν ήταν ο Κοντορεβιθούλης.

        7. Αφιερώστε ένα παραμύθι στο Mommy's Fairytales και τους αναγνώστες του.
7.      Σας αφιερώνω το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» το οποίο το συναντάμε σε αρκετές διαφορετικές παραλλαγές σε πολλές χώρες του κόσμου.  Είναι η ιστορία ενός ποντικού που προσπαθεί να βρει γαμπρό για την κόρη του! Πέρα από όλες τις άλλες αρετές του παραμυθιού, αν στο πρόσωπο της ποντικίνας  προβάλλουμε τη σημερινή Ελλάδα θα βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα!
1.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: