12.26.2013

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ


1. Παραμύθι = Ψέμα;
Βέβαία! Το παραμύθι είναι ψέμα. Προσοχή όμως δεν είναι ψέμα σαν το αυτό που τρώμε τη μαρμελάδα και μετά λεμε "δεν την έφαγα εγώ". Όχι! Αυτά είναι ψέματα που δεν λένε την αλήθεια. Τα παραμύθια είναι ψέματα που λένε αλήθεια! Μεγάλες αλήθειες λένε. Κι αν σ΄αρέσουν και τα πιστεύεις γίνονται και πραγματικότητα. Είναι αλλιώτικα ψέματα, ξεχωριστά, γι' αυτό και δεν τα γιορτάζουμε πρωταπριλιά μαζί με τα άλλα ψέματα, αλλά μια μέρα μετά στις 2 Απριλίου!

2. Τι είναι για εσάς το παραμύθι;
Παραμύθι είναι ο τρόπος που έχουμε να ντύνουμε την πραγματικότητα άλλες φορές για να την κάνουμε πιο όμορφη και εμπνευστική κι άλλες φορές απλώς για να την αντέχουμε. Παραμύθι είναι ο τρόπος μας να αφήνουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, να ζούμε πολλές ζωές να ταξιδεύουμε σε πολλούς διαφορετικούς κόσμους και να γυρνάμε πάντα λίγο πιο σοφοί πίσω στον δικό μας. Παραμύθι είναι ένα μέρος για να κρύβουμε ό,τι αγαπάμε να μην χαθεί ή να μην ξεχαστεί. 

3. Τα παραμύθια αφορούν τα παιδιά ή τους ενήλικες;
Τα παραμύθια αφορούν όσους πιστεύουν σ' αυτά. Ξέρω και παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά τα χρειάζονται για να κοιμούνται. Οι μεγάλοι συνήθως για να ξυπνούν.

4. Παραμύθια Vs TV/ Internet (ή αλλιώς το παραμύθι στον σύγχρονο τρόπο ζωής)
Η τηλεόραση, το internet και ό,τι άλλο μας προκύψει στο μέλλον δεν είναι παρά μέσα για να λέμε κι άλλα παραμύθια. Αρκεί να φροντίζουμε να τα αξιοποιούμε όχι για να φτιάξουμε πιο "εύκολα" παραμύθια αλλά για να πετύχουμε πιο δύσκολους στόχους, να επινοήσουμε νέους τρόπους αφήγησης, νέα εργαλεία για να φτάνουν οι ιστορίες μας σε όλο και περισσότερα παιδιά. Το έντυπο βιβλίο το αγαπήσαμε πολύ όσο τίποτε και μας ανησυχεί που μοιάζει να εγκαταλείπεται σιγά σιγά. Οι ιστορίες όμως δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, γιατί δεν φτιάχνονται ούτε φτιάχνονταν ποτέ από χαρτί. Τα υλικά τους είναι οι ήρωες, τα πάθη, τα ταξίδια και οι περιπέτειες.

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;
Το Παραμύθι με τα χρώματα του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Είναι ο δικός μου ορισμός του παιδικού βιβλίου.

6. Με ποιον ήρωα παραμυθιού ταυτιζόσασταν όταν ήσασταν μικρός;
Παραμύθι δεν το λες, αλλά ταυτιζόμουν πολύ με τον Κιμ του Κίπλινγκ, τον "μικρό φίλο όλου του κόσμου".

7. Αφιερώστε ένα παραμύθι στο Mommy's Fairytales και τους αναγνώστες του.
Δικό μου ή άλλου; Λοιπόν σας αφιερώνω τους εφευρέτες αριθμών του Τζιάνι Ροντάρι και τις Καλές και Κακές Μάγισσές μου, που όπου να 'ναι κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος με εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: