10.01.2013

Ο φεγγαροσκεπαστής


Éric Puybaret, Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Εκδόσεις Αίσωπος (από 4 ετών)




Με ένα εξαιρετικό εύρημα ξεκινάει το βιβλίο του ο Éric Puybaret, συστήνοντάς μας ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα, την ύπαρξη του οποίου οι περισσότεροι από μας πάω στοίχημα ότι δεν είχαμε καν υποψιαστεί: το επάγγελμα του φεγγαροσκεπαστή!
Ο “Φεγγαροσκεπαστής” είναι ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο που ακουμπάει επάνω στα πιο τρυφερά παιδικά  όνειρα. Είναι ένα ονειρικό παραμύθι, ένα πραγματικό έργο τέχνης. Μια εντελώς φαντασιακή ιστορία για ένα παιδί που προσπαθούσε, και τελικά κατάφερε, να βρει τρόπο να ανέβει στο φεγγάρι. Υψηλής αισθητικής αξίας, προβάλει όμορφα τις έννοιες της συνεργασίας και της φιλίας, όπως και της αμφισβήτησης: το φεγγάρι μπορεί κάθε πρωί να κρύβεται επειδή βγαίνει ο ήλιος, μπορεί όμως και να κρύβεται γιατί ο Τιμολέων το σκεπάζει! 
Ο Φεγγαροσκεπαστής είναι ένα αληθινό εικαστικό επίτευγμα, διαθέτοντας μια εικονογράφηση που θα μπορούσε να σταθεί ολομόναχη, χωρίς ούτε μια αράδα κειμένου: Με μια πόλη μαγική, κόκκινες σκεπές και καλντερίμια λουσμένα στο φως του φεγγαριού, με ένα ατέρμονο παιχνίδι φωτός και σκιάς, κι όλες τις αποχρώσεις της νύχτας να ντύνουν ουρανό και γη. Οι ανθρώπινες μορφές, τις περισσότερες φορές με τη σκιά τους να τις συνοδεύει ακούραστη, θυμίζουν ξύλινες κούκλες, με κινήσεις που παραπέμπουν σε μαριονέτες. Οι ήρωες του βιβλίου, πολύ χαρακτηριστικοί, αγγίζουν έντονα το υποσυνείδητο του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: