10.31.2013

Τρουλιτά


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Βασιλιάς που είχε τρεις γιους. Σαν ήρθε η ώρα να παντρευτούν, σκέφτηκε έναν παράξενο τρόπο για να βρουν την βασιλοπούλα που θα πάρουν για γυναίκα. Θα έδινε στον καθένα ένα μήλο που θα το πέταγε μακριά και σε όποια τύχαινε, ε, αυτή θα γινόταν γυναίκα του! Έριξαν οι δύο πρώτοι τα μήλα και έτυχαν σε δύο όμορφες βασιλοπούλες. Ο τρίτος, όσες φορές κι αν έριξε το μήλο του έπεφτε πάντα σε μια Τρουλίτα!

Τι να κάνει κι αυτός, σεβάστηκε την επιθυμία του πατέρα του, αποδέχτηκε την μοίρα του και αποφάσισε να παντρευτεί την Τρουλίτα, ένα πουλί..... Αφού έγιναν οι τρείς γάμοι  ο βασιλιάς ήθελε να δει ποια νύφη απ τις τρείς ήταν άξια να γίνει η βασίλισσα του θρόνου. Κι έτσι έβαλε στις νύφες του τρεις δοκιμασίες...

Πώς όμως μπορεί ένα πουλί να ανταγωνιστεί τις δύο βασιλοπούλες στην τέχνη, στη μαγειρική και στη χάρη; Άραγε η υπομονή, το πείσμα και η εξυπνάδα θα την βοηθήσουν να υπερνικήσει τις δυσκολίες;

Η πρώτη δοκιμή ήταν να πλέξουν μια κουβέρτα η καθεμιά. Η Τρουλίτα είδε το σύζυγό της απογοητευμένο, έτσι πέταξε από το παράθυρο μέσα στο δάσος, βρήκε χόρτα και κλαδάκια και έπλεξε την ωραιότερη κουβέρτα που είδε άνθρωπος ποτέ. Μόλις τελείωσε επέστρεψε στο παλάτι και παρουσίασε την κουβέρτα της στο βασιλιά μαζί με τις άλλες δύο νύφες. Η πρώτη κουβέρτα ήταν όμορφη, η δεύτερη ήταν εξαιρετική, αλλά η κουβέρτα της Τρουλίτας ήταν εκπληκτική! "Και οι τρεις νύφες είναι προικισμένες, αλλά η Τρουλίτα είναι πάνω απ' όλες'' είπε ο βασιλιάς.

Μετά την πρώτη δοκιμασία τους ο βασιλιάς ζήτησε από τις νύφες να ψήσουν ένα νόστιμο γλυκό. Οι δύο νύφες έσπευσαν στις κουζίνες τους, αλλά η Τρουλίτα πέταξε στο δάσος ξανά. Με τη βοήθεια των μελισσών εκεί έκανε μια νόστιμη μελόπιτα. Ο βασιλιάς και οι τρεις γιοί του εκτίμησαν τα γλυκά τους, αλλά της Τρουλίτας ήταν το πιο νόστιμο απ' όλα: "Και οι τρεις νύφες είναι προικισμένες», είπε, «αλλά η Τρουλίτα είναι πάνω απ' όλες"!

Τώρα ήρθε η ώρα για την τρίτη δοκιμασία, που ήταν να κάνουν και οι τρεις μια εντυπωσιακή είσοδο στο βασιλικό σαλόνι, όπου ο βασιλιάς θα έδινε μια βασιλική γιορτή. Οι δύο νύφες έσπευσαν στα δωμάτιά τους να φορέσουν τις καλύτερα φορεσιές τους.

Η Τρουλίτα από την άλλη πλευρά πέταξε έξω στο δάσος, όπου βρήκε τις νεράιδες των δασών που την μεταμόρφωσαν σε μια όμορφη νεαρή κοπέλα ντυμένη με ένα φόρεμα που κόβει την ανάσα! Την τοποθέτησαν πάνω σε έναν κόκορα και της είπαν να ταΐζει τον κόκορα με τα ψίχουλα από το φαγητό της. Έτσι η Τρουλίτα γέμιζε την  ποδιά της με ψίχουλα ψωμιού για να ταϊζει τον κόκορα.

Οι άλλες δύο νύφες ζήλευαν πολύ, επειδή η Τρουλίτα φαινόταν τόσο μαγευτική, παρόλο που η ποδιά της ήταν γεμάτη ψίχουλα. Έτσι έκαναν κι εκείνες το ίδιο: έριχναν, παιδιά, ψίχουλα στην ποδιά τους. Όταν όμως σηκώθηκαν να χορέψουν... και οι δυο τους ντροπιάστηκαν με τις λαδιές και τη βρωμιά που ήταν γεμάτα τα φορέματά τους! Ενώ, όταν σηκώθηκε η Τρουλίτα, όχι μόνο ψίχουλα δεν έπεσαν κάτω, αλλά όμορφα λουλούδια γέμισαν ολόκληρο το παλάτι!

Όπως καταλαβαίνετε όλοι... η Τρουλίτα έγινε βασίλισσα και ο σύζυγός της βασιλιάς. Έτσι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: