5.15.2013

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Metaixmio

Αθήνα, 14/5/2013Πρόσκληση
www.metaixmio.gr
Λιούις Κάρολ

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
εικονογράφηση: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους
σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του Λιούις Κάρολ

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
σε εικονογράφηση της αγαπημένης Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

το Σάββατο, 18 Μαΐου 2013, στις 12 το μεσημέρι,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Ελάτε να ακούσετε την ιστορία της Αλίκης
από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη 
και βάλτε τα δυνατά σας ενεργοποιώντας τη φαντασία σας
για να παίξουμε όλοι μαζί το πιο περιπετειώδες κυνήγι θησαυρού
στις μοναδικές κρυψώνες της αυλής του Πολυχώρου!

Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν
θα δοθούν δωράκια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι το κατεξοχήν παιδικό βιβλίο. Από το 1865, που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει εκδοθεί, εικονογραφηθεί, μεταφραστεί και διασκευαστεί αμέτρητες φορές. Το ξέρουν όλοι, ακόμα κι όσοι δεν το ’χουν διαβάσει. Το έχουμε δει επίσης στο σινεμά και στο θέατρο. Εδώ όμως δε μιλάμε για «μία ακόμα Αλίκη». Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η υπέροχη εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ, που αποτελείται από αριστουργηματικά έργα ζωγραφικής που εκτέθηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μαδρίτη το 2011. Τα πρόσωπα, οι προοπτικές, οι γωνίες και οι εμπνευσμένες ιδέες της εικονογράφου κάνουν το βιβλίο μαγευτικό για μικρούς και για μεγάλους.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά της Ντοτρεμέρ είναι η θεατρικότητα στη σύνθεση των εικόνων. Κάθε εικόνα δημιουργεί ένα περιβάλλον, μια σκηνογραφία γεμάτη αντικείμενα που ορίζουν τον χώρο και με τους πρωταγωνιστές να φορούν θεατρικά κοστούμια σαν να ήταν σχεδιασμένα από μεγάλους μόδιστρους σε στιγμές έμπνευσης. Τα αξεσουάρ, τα καπέλα ιδιαίτερα, καθώς και η υφή των υφασμάτων προσδιορίζουν τη θέση του καθένα στην ιστορία καθώς και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Η ζωγραφική είναι παραμυθένια και δείχνει ότι όλα είναι πιθανά και όλα μπορούν να συμβούν σ’ αυτήν τη φαντασίωση του ακραίου παραλογισμού.
Μαρίζα Ντεκάστρο, www.oanagnostis.gr

Η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ είναι πασίγνωστη εικονογράφος με εντελώς ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ύφος. Κάθε εικόνα της είναι σαν ένα θεατρικό μονόπρακτο. Εκφραστική, τα μάτια υπερμεγέθη, τα κοστούμια ασύλληπτης τελειότητας, πτηνά εξωτικά και ζώα αναστατωμένα.
Ελένη Σαραντίτη, www.diastixo.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Λιούις Κάρολ (ψευδώνυμο του Charles Lutwidge Dodgson) γεννήθηκε στο Τσεσάιρ της Αγγλίας το 1832. Σπούδασε μαθηματικά και κλασική φιλολογία στο Κολέγιο Christ Church της Οξφόρδης, όπου παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του διδάσκοντας μαθηματικά και λογική. Γνώρισε παγκόσμια φήμη χάρη στο βιβλίο Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, που γοήτευσε γενιές ολόκληρες κι εξακολουθεί να γοητεύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Πέθανε το 1898.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟ
Η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ γεννήθηκε το 1971 στην Γκαπ της Νότιας Γαλλίας και σπούδασε στο L’Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD) στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας, εικονογράφος και σχεδιάστρια κόμικς. Έχει γράψει και εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία καθώς και μία ποιητική συλλογή. Ζει στο Παρίσι με τον σύζυγό της Τάι-Μαρκ λε Ταν και τα τρία τους παιδιά. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο ερωτευμένος, Πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες, Σιρανό, ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη, Οι ιστορίες του Μπάμπη του Μπε, Οι δυο μαμάδες του Μελένιου, Το βιβλίο που πετάει, Ο μονόκερος στη φάρμα… περιμένει ένα γράμμα, Ο Χτυποκάρδης, Το μυστικό ημερολόγιο του Κοντορεβιθούλη.


• Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους τους μαθητές (ηλικίας από 5 ετών) του σχολείου σας για την εκδήλωση.
• Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκδήλωσης, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.
• Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 211 3003580.
• Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να έρθετε στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ.  



Όσοι από εσάς είστε μέλη της ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΕΑΣ, του Kid Club των εκδόσεων  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, έχετε  προτεραιότητα για να συμμετάσχετε στην εκδήλωση. Δηλώστε πρώτοι συμμετοχή έως την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: