2.11.2013

Ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι


Το να μείνουμε στο σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα μια βαρετή ημέρα. Δανειστήκαμε μερικές προτάσεις διασκέδασης από το mama365, τις πιο "παραμυθένιες" κατά τη γνώμη μας και σας τις συστήνουμε και εμείς. 

Από προσωπική εμπειρία, η πιο δημοφιλής δραστηριότητα είναι το πικ-νικ στο σαλόνι, αλλά γενικά τα παιδιά λατρεύουν να ακούν και να φτιάχνουν τις δικές στους ιστορίες, ειδικά όταν καλούνται να τις ζωντανέψουν τα ίδια. 

Οικογενειακές φωτογραφίες

Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά λατρεύουν να κοιτάζουν οικογενειακές φωτογραφίες και να ακούν από εσάς ιστορίες για το κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Μπορείτε να κάνετε την ενασχόληση αυτή ακόμα πιο διασκεδαστική με δύο τρόπους. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα οικογενειακό άλμπουμ, στο οποίο θα κολλήσετε φωτογραφίες και θα ζητήσετε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν στα κενά ή να γράψουν ένα σχόλιο για τον κάθε εικονιζόμενο. Μπορείτε ακόμα να πάρετε ένα μεγάλο χαρτόνι (π.χ. από ένα μαγαζί με είδη για χειροτεχνίες), να σχεδιάσετε από πάνω έως κάτω ένα μεγάλο δέντρο με κλαδιά, και να φτιάξετε με τα παιδιά το οικογενειακό σας δέντρο, κολλώντας φωτογραφίες των προγόνων σας, μέχρι να καταλήξετε σε φωτογραφίες των παιδιών σας.

Η δική σας ιστορία

Ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσετε τα παραμύθια των παιδιών, τα οποία έχετε ήδη διαβάσει εκατό φορές, είναι ο εξής: Ξεκινήστε να διαβάζετε στο παιδί σας την ιστορία και όταν φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο, εκεί που ξεκινά όλη η δράση, ζητήστε από το παιδί να συνεχίσει την αφήγηση βάζοντας δικές του παραλλαγές στην ιστορία. Επίσης, ρωτήστε τη γνώμη του για διάφορα συμβάντα της ιστορίας, π.χ. ποιος πιστεύει ότι είναι καλός και ποιος κακός; Τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση του ήρωα; Η μέθοδος αυτή μαθαίνει στα παιδιά να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα.

Disco kids

Η μόδα της disco μουσικής έρχεται και παρέρχεται. Τα παιδιά, όμως, τη λατρεύουν και ξεσηκώνονται κάθε φορά που ακούν ένα disco κομμάτι, όπως Bee Gees ή Abba. Μπορείτε, λοιπόν, να ετοιμάσετε ένα cd με τέτοια τραγούδια, να φορέσετε στο κάθε παιδί από έναν φακό στον οποίον θα δέσετε ένα πολύχρωμο μαντήλι και να χορέψετε στους ρυθμούς του «Dancing Queen»!

Πειρατές εν δράσει (αν έχετε αγόρια)

Παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη ταινία των Πειρατών της Καραϊβικής, το θέμα «Πειρατής» παραμένει κορυφαίο στις προτιμήσεις των παιδιών για παιχνίδι –και όχι μόνο. Τι θα κάνετε; Δέστε ένα μαντήλι στο κεφάλι τους (αν έχετε στολή πειρατή, ακόμα καλύτερα!) και δώστε τους από έναν φακό. Τυλίξτε καραμελίτσες και σοκολατάκια σε αλουμινόχαρτο, σε μικρά πουγκάκια (όσα θέλετε εσείς) και κρύψτε τα σε διάφορα σκοτεινά σημεία του σπιτιού. Στη συνέχεια, αφήστε τα παιδιά να ψάξουν να βρουν τους θαμμένους, ασημένιους θησαυρούς.

Beach Party για Barbie (αν έχετε κορίτσια)

Φορέστε στα κορίτσια σας τα μαγιό τους, πείτε τους να φορέσουν μαγιό και στις Barbie τους, πάρτε πετσέτες για την θάλασσα, baby lotion για αντηλιακό και μερικά μικρά τάπερ που θα λειτουργήσουν ως βάρκες. Γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό νερό, βάλτε μέσα τα παιδιά και τις Barbie, βάλτε τους και δυνατή μουσική και αφήστε να διασκεδάσουν, σα να βρίσκονταν σε beach party. Μπορείτε ακόμα να τους φτιάξετε και κοκτέηλ με φρουτοχυμούς, με πολύχρωμα καλαμάκια και ομπρελίτσες!

Πικ-νικ στο σαλόνι

Αντί να ετοιμάσετε το βραδινό φαγητό τους και να τους το σερβίρετε στην κουζίνα, όπως κάνετε κάθε βράδυ, προτείνετέ τους να κάνετε όλοι μαζί πικ-νικ στο σαλόνι. Ετοιμάστε νόστιμα και υγιεινά σνακς και ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν για να τα στοιβάξετε σε ένα μεγάλο καλάθι. Βάλτε ακόμα μέσα τα πλαστικά πιατάκια και ποτηράκια που σας έχουν περισσέψει από τα πάρτι, για να γίνει το πικ-νικ σας ακόμα πιο ρεαλιστικό. Στρώστε και μία κουβέρτα στο πάτωμα, αν έχετε τζάκι ανάψτε το -αν ανάψτε μερικά κεριά- και... παρακολουθήστε τα σάντουιτς να εξαφανίζονται.

Βραδιά κινηματογράφου

Ακόμα και ο πιο δημιουργικός και δραστήριος γονιός, κάποια στιγμή ξεμένει και από ιδέες και από αντοχές. Εκείνα τα απογεύματα μπορείτε να τα αφιερώσετε σε αγαπημένες παιδικές ταινίες. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε σπιτικά ποπ-κορν και να τα απολαύσετε ξαπλωμένοι όλοι μαζί στον καναπέ, σκεπασμένοι με κουβερτούλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: